Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Anasayfa
Whatsapp
Hesabım

Led Aydınlatma

06-08-2020 16:25
Led Aydınlatma

LED AYDINLATMA

 

LED’ler artık sadece dekoratif olarak değil hayatın her alanında kullanılmaktadır. LED’in bu kadar yaygın olmasının birçok avantajları vardır. Özellikle genel aydınlatmalarda çok fazla tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca çevreye zararı da yoktur. LED aydınlatmanın hayatımızdaki önemini ve yerini açıklamadan önce LED’lerin özelliklerini açıklayalım.

 

LED Nedir?

LED, Light Emitting Diode (Işık yayan diyot) sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. LED isminden de anlaşılacağı üzere bir diyottur. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanıdır. LED’ler farklı renklerde ışık yayabilirler. Bu oluşum LED çipi içerisindeki yarı iletkene ek olarak eklenen kimyasallarla ilgilidir. LED’lerde kullanılan kimyasal maddelere göre yani renklerin farklı olmasına göre LED’in çalıştığı gerilim ve çektiği akım farklılıkları oluşmaktadır.

 

LED’lerin Avantajları

LED’lerin en büyük avantajı düşük enerji ile çok ışık vermeleridir bu nedenle aydınlatmalarda en çok tasarruf sağlayan ışık kaynağıdır. LED ışık kaynakları, geleneksel olarak kullanılan aydınlatma kaynakları ile karşılaştırıldığında uzun ömür, yüksek dayanıklılık ve düşük enerji kullanımı gibi önemli avantajları vardır; fakat LED’leri daha çok öne çıkaran özellikleri renk üretme yetenekleridir. Milyonlarca renk üretebilirler bununla beraber çok çeşitli renk sıcaklıklarında beyaz ışığı sağlayabilirler.

 

LED’ler sağladıkları dim (ışığın kısılıp açılabilmesi) olanağının genişliği ile kullanıcılara büyük avantaj sunmaktadır. LED’lerin geniş tasarım ve görüntü imkanları ile bulunan lamba teknolojileri rekabet edemezler. LED’ler boyutları küçük, sağlam olmaları ve renk çeşitliliği gibi özellikleri boyut, tasarım ve şekil konusunda bulunan lamba teknolojileri karşılaştırıldığında çok daha çeşitlidirler.

 

LED AYDINLATMA'NIN DİĞER ÖZELLİKLERİ;

-LED’ler diğer bulunan kaynaklara göre daha dayanaklı, çok ömürlü ve enerji verimliliği yüksektir.

-LED’ler doğal ışık oluşturur.

- Enerji tasarrufu sağlar ve bakım gereksinim duymaz.

-Çok düşük sıcaklığa sahiptir.

-Işık kirliliği düşüktür.

-Renksel geri verim %95’ e kadar çıkabilir.

 

LED’ler doğru projelerde kullanıldığında maliyeti diğer bulunan aydınlatmalara göre daha yüksek olsa da uzun süreli olduğundan daha ekonomiktir. Ortalama bir kullanıcı LED’lerden değiştirmeden yıllarca kullanabilmektedir.

LED’lerde onarım ve bakım gerekmektedir. Çünkü; küçük olması sebebiyle ve hassas malzemelerden yapılmadığından titreşim ve çarpmalara karşı dayanıklıdır bu sebeple su ve neme karşı da dayanıklıdır.

LED lambalar çok düşük ısı ürettiği için ve morötesi kızılötesi ışınımlar yaymadıklarından dolayı, tarihi yapılarda ve bitkilerde zarar verme riski az olduğu için LED lambalar ile aydınlatılması çok uygundur.

LED lambaların geri dönüşümü yapılabilir ve çevre kirliliği yapmazlar.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.